FAVOURITE WORDS TO REMEMBER.

'A Fool Loses Tomorrow, Reaching Back for Yesterday'

Tuesday, August 2, 2011

Salam Ramadhan Salam Keberkatan

ASSALAMUALAIKUM :)

how are you? or plg sesuai how was your first day puasa ni kan? HAHA ada tak yg dah ponteng? well, because when i do blogwalking, semua org pun keep talking about Ramadhan Al-Mubarak, so zama pun nak jugak la cakap. maybe bosan dan boring. but it's okay lah. still, it's a good thing to share kalau cakap pasal Ramadhan bulan keberkatan kan? :)

The Advantages of Ramadhan

1. pintu-pintu Syurga akan dibuka, dan segala pintu neraka telah ditutup
2. sesiapa yg berpuasa dgn penuh keimanan, maka diampunkan segala dosanya yg telah lalu
3. sesiapa yg mendirikan (ramadhan) dgn penuh keimanan dan keikhlasan, akan diampunkan juga dosanya yg telah lalu
4. bagi orang berpuasa, dua kegembiraan buatnya dimana dia bergembira dgn keduanya apabila berbuka dia bergembira dgn waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya, dia gembira dgn puasanya

betapa hebatnya Ramadhan :) makin lama, makin matang, makin besar , dan semakin hari zama boleh fikir betapa untungnya bulan puasa ni. kalau dulu, zaman remaja muda mudi, mana nak igt sangat hal akhirat. jujur sejujurnya, zaman dulu adalah zaman kegelapan dimana tahap kesedaran terlalu tipis. tapi syukur la, sekarang ada tahap kesedaran yg semakin ehemmm meningkat jugak ;) ALHAMDULILLAH

Barangsiapa yg mengerjakan ibadat pada bulan Ramadhan dengan keimanan dan ikhlasnya kerana Allah, maka diampunkan segala dosanya (Al-Hadith)

Sabda Nabi (S.A.W) : tidur orang yg berpuasa itu adalah ibadat, dan nafasnya itu adalah tasbih, doanya itu mustajab, dosanya diampunkan Allah, dan amal ibadatnya dilipatgandakan (Al-Hadith)

tapi kan, jangan la pulak korang pergi tidur 12 jam puasa tu. HAHAHA mana la tahu kan. masa zama and abang2 zaman kecik2 dulu, kitorg tido tak nak bangun2. semuanya sebab hadith tu. yela, masa tu kecik lagi, mana nak faham apa kan, HAHAHA
29 May 2010. Jeddah Airport.

after doing umrah. rindunye tanah suci Mekah :'( one fine day, akan pakai mcm ni :) niat tu ada. tapi perlu perbaiki beberapa bahagian diri dulu :) and next year kalau ada rezeki nak buat umrah time ramadhan, yay :)

SALAM RAMADHAN EVERYONE :)

17 comments:

Indah Mulya said...

selamat berpuasa darling! kte kejar apa yg harus dikejar dlm tempoh 29 ari lagi ni..mari berusaha! =]

p/s:jgn bkejaran nk pegi bazaar suda la dear..hehe

Far8 budak baik said...

pehhh ayat kau zama..
macam budak sastera je aku bace..
hahahaha...
dulu time kecik2 poser separuh hari je..agagaga..
selamat berpuasa zama..
bila nk kluar album baru??=p

Jamban Comel said...

bykkan amalan bulan pose yep :) ,
p.s; u look great when u wore "pudah" hehe

Fariza Othman said...

selamat berpuasa Zama ♥

Raja Ellysya Noor said...

SALAM RAMADAN JUGAK DARI ELLYSYA :)
puasa penoh taw ;P

nurul cHempaka said...

nurul pon brdoa akan mnjadi spt dlm gambar...:) amin!

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

IM ; i xpegi bazar pun lg. haha. abg2 n adik je pegi. i duk umah melangut tgk tv n buat air utk bebuke :P happy ramadhan eh darling :)

far8 ; haha part mana yg cm sastera tu beb? haha. happy ramadhan for u jugak weyyy :) bln puasa xde cover la. aku xsempat nk record haritu b4 puasa sbb bz jaga anak buah. hee

jamban ; heee. thanks im ! someday nnt kot insyaAllah pakai trus.

fariza ; salam ramadhan juga :) <3

raja ; haha kalau xbocor , boleh la penuh ;)

nurul ; amin ! :)

toblerone said...

beshnya bole bpuasa di tanah suci.. smoga dimakbulkan.. :)

meaw said...

selamat berpuasa kak zamaaaaaaaaaaa ^__^

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

toblerone ; heee thanks :)

meaw ; happy ramadhan too syg.

ezzaty harith said...

selamat berpuasa zama :)

btw..awk nampak cantik sgt pkai purdah :)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

heee thanks zaty ! :D

Dee Zahari said...

Happy fasting zama :)

Elin said...

selamat berpuasa Zama :)

sitihalisa said...

nice info :)
selamat berpuasa zama ^_^

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

dee ; happy fasting too :)

elin ; thank you :)

sitihalisa ; hehe. thanks dear. n salam ramadhan :)

leeya abdul said...

salam ramadhan al-karim..

"Apabila salah seorang kamu lupa bahawa dia berpuasa, lalu ia makan atau minum maka hendaklah ia menyempurnakan puasanya kerana sesungguhnya ia telah diberi makan dan minum oleh Allah."(Sahih Bukhari & Muslim)

jenguk k.leeya sini http://way2healthynbeauty.blogspot.com/2011/08/di-antara-fatwa-dan-takwa.html