FAVOURITE WORDS TO REMEMBER.

'A Fool Loses Tomorrow, Reaching Back for Yesterday'

Thursday, April 7, 2011

kata nak jaga muka tapi makeup 5 inci

ASSALAMUALAIKUM :) rabu offday , khamis kerja petang. yes ! tengah malam buta baru nak update and dapat idea. ape kehalnye yob? =p

nak kabo ler ke kalian ni haa pasal nak jaga muka. org lain dok sebok buat entri pasal tips tips nak jaga muka, aku pun nak sebok gak. boleh ? HAHAHA yela, ramai orang sebok nak muka licing , eh licin . tapi makeup tebal kenapa? kenapa?
ni ni. ni makeup jugak ni. tapi tak sampai seinci pun. pakai eyeliner je tu pun macam tak pakai -.-' mata dah lobam haa kena bangun kul 5.30 pagi nak pergi kerja pukul 6.30. pakai eyeshadow pun kaler bumi je. wane coklat dan keturunan coklat. HAHA

kata nak jaga muka kan ? soooooooo sila jangan makeup tebal 5 inci dan ke atas. pleaseeeee =D kenapa? ni sebab-sebab dia :

1. kalau muka jerawat gedabak bapak bapak kat muka and pakai makeup tebal, nnt nampak mcm opera cina.
2. brg makeup banyak chemical stuff dalam tu sebenarnya yg boleh buat muka korang yg bejerawat tu lagi banyak anak jerawat beranak.
3. nampak sgt muka korang bukan natural.
4. natural beauty lagi bagus kan :)
5. ramai laki suke pompuan tak bermakeup tebal. HAHAHA ye ye je aku ni

dah la tu bg sebab. jap lagi ade orang saman aku perasan cantik. HIHI.
yg bawah ni mmg nak perasan cantik =p i dont wear any makeup. bedak tabur johnson baby and eyeliner only. yeahh thats all. nampak ke jerawat muke aku? takde kan? HAHAH tu sebab muka mmg tak bejerawat. pooodaaahhhh zama =p bukan la. point sebenarnya nak cakap, kalau pakai bedak biasa je, nampak more natural kan :) so kulit pun sekata je. trust me. bedak tabur lagi bagus dari compact powder :)

macam mana nak kulit licing macam saya? ewahhh dah macam pakar kulit aku ni. HAHAHA jom lihat siapa yg kena ! wakaka merapu lagi. okay serius cepat. ni cara saya jaga muka :)

1.bangun pagi before gosok gigi, minum air masak satu cawan.
(kalau korg geli, tak yah buat. tapi nnt muka tak licin la HAHAHA *jahat)

2.amik supplement B White namenye satu sachet setiap pagi before breakfirst.
(korang nak makan supplement penjagaan kulit yg lain pun boleh. tapi zama prefer yg ni sebab die boleh mencerahkan kulit and buat perjalanan darah teratur)

3.cuci muka pakai sabun jenama Tia Amelia or sabun papaya.jangan nak tukar-tukar pencuci muka.nanti muka korang berlubang baru tahu -.-'
(Aduhhh malu lak promote pencuci muke. HAHAHA)

4.banyak minum air mineral or air masak.
(zama selalu heret air mineral kalau jalan lama sgt HEHE)

5.stiap 5-8 jam atau rasa tak selesa, zama akan cuci muke.

6.bile balik dari outdoors, make sure cuci muka.
(sebab kat outdoors byk habuk yg boleh buat kulit kusam)

7.lepas dah makeup semua, balik rumah je cuci muka cepat2.

8.cuci muka before tido tu wajib.kalau dah malas sgt, balun je air paip tu sapu kat muka, then lap pakai towel kering.

9.sebelum tidur, ambil wuduk :)
(sebab wuduk pun sebenarnya salah satu cara nak bagi diri cantik)

10.yakin lah pada diri yg kamu cantik. HEE
(sebab semua ciptaan TUHAN adalah cantik)

dah dah. jangan saman saya eh? pleaseeeeeeeeeee :D

19 comments:

hasrulwahid said...

yeah. natural look the best

conbellydiobeterisme said...

sy lebih suke perempuan tanpa make up ,looks natural ,hehe *jujur ..sy ade jerawat ,patutkah sy pakai make up budak kecik haha




http://jambancomel.blogspot.com/2011/04/muka-cantik-tapi-hisap-ganja.html

saifuddin hashim said...

fiirrrrsstttt!!!!!

~M-i-M~ said...

bukan kalo make up tebal2, tu mknanya pompuan tu sedang mnjaga muka dia ke??
make up=penjagaan muka...kn??

Indah Mulya said...

wiwitttt!nsb lah i bkn dok kt area kl tu darling..kalo tak,tiap ari da i g kco u kt tmpt keje..hahaha..nice tips bebeh! =]

Fatin Suri said...

AND AND INNER BEUATY PUN PERLU JUGAK KN KAKAK :)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hasrul ;setuju ! hee

con ; haha. xpatut ye encik. sbb makeup buat kulit kamu lg x cntik. xpayah nk cover muke tu dgn bedak tebal2. hehehe

sepul ; takkkk. third :P

zul ; xlah. makeup=merosakkan muke. ko ske ke tgk org makeup tebal? mcm tepung je. haa

IM ; hahahah u nk kaco i buat apa ohh ?

fatin ; ye syg :) perlu. tu penting.

-telordibasuh- said...

pergh ade 10tips tu hahaa..
telor suke yg ke sepuluh tu...

bia kite prasan kite hensem n cantik kan kan hahahaaa

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hahaha betul betul !

puteri azny said...

ok. sekarang jugak saya catat dalam note pad saya! haha

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hahaha sila catat ! confirm awok lawa mcm angelina jolie lps ni :P

asfira aminuddin said...

wah babe! u ajar perempuan jaga muka kan. i like! :)

Nurulbadiah Lai said...

both look sweet with or without make up dear

fathiah said...

zama, xkan nak buang bedak compact aku... aduh, bru je beli :)

alia azmi said...

zama mmg cntek walo ta mekap .. ah, jelezz i ..kui3

Ifti Larina said...

wah wah thanks for the tips sis! :)

Ihsan Arifin said...

cantik luar cantik dalam :)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hee thanks people :D

Angin Selat Melaka said...

Tapi kesian kepada mereka yg ada masalah kulit seperti jerawat kronik - yg tak boleh dihilangkan dgn hanya mengunakan pencuci muka...Kepada yg bersedih hati terasa wajah ada masalah, sila selesaikan di:

Pembasmian Jerawat dengan menghakis sarang resdung di dalaman

Semoga info tu dapat membantu mereka yg terlibat. Ok, thanks.