FAVOURITE WORDS TO REMEMBER.

'A Fool Loses Tomorrow, Reaching Back for Yesterday'

Friday, March 11, 2011

ini entry touching dan mahu pendapat

ASSALAMUALAIKUM everyone :)
arghhh same je pose semua kepala senget. abaikan. HAHAHAH sebagai hiasan pemandangan yg tak berapa nak indah ni kan =p

my past entry haritu sgt menyedihkan kan kan kan ? now, everything's gonna be settle in few hours time. sbb nak pergi ambil new ic kat Putrajaya. stress tu jgn nak cakap la. mmg teramat stress. banyak benda nak settle. dah macam robot dah.

well, now semua org tahu im a trainee kat KFC. and everyone jugak tahu how's my first day there. menyakitkan hati, maybe. ada juga benda fun, contohnya learn some new things. sebelum ni tahu nak melantak je kan. sekarang terima la habuan memasak kat belakang. tapi tu untuk for first week je. after this, jadi cashier. kenapa? entah. diorang kata, manager cakap because i have a good appearance and personalities. haaa entah ape kan ? nak jadi cashier pun nak kena cantik ke? motif? -.-' 

about my ic tu, tak tau nak syak sape yg ambil. nak syak seorang laki kat tempat kerja ambil, dosa pula main tuduh. tapi instinct kuat sgt mengatakan dia ambil. dah camne tu? haa. people nowadays bukannya boleh buat main. ic ada gambar, ada address, ada macam-macam. seriously, i dont feel calm after i lost my ic. nak kata cuai , i never cuai okayyy ! lepas bawa keluar barang apa pun from purse, i will put it back at their place. kat tempat kerja, semua staff kena simpan barang kat atas kat bilik staf. kenapa syak dia? sbb while i want to put my bag kat situ, mamat tu ada. u know me kan people? i will ignore people i dont like. seriously i will. bukan sombong. but they just dont know how to make friends and respect others. i am a person yg sgt pentingkan sesuatu nilai in friendship. nak berkawan bukan sejam dua je. for all my life. so be nice to me. and kalau muka tak hensem , tak cantik ke , bukan tak leh kawan. boleh tapi jadilah seorang yg sentiasa menjaga perwatakan dan cantik di mata Allah. pandai-pandai la cari nilai yg zama cakap tu.

gaji kat KFC ? hmmm langsung tak memuaskan sebenarnya. masa interview, miss Rozie said RM3.50 per hour. but now, after i got the contract's letter , miss Saras wrote RM2.50 per hour for trainee. WHAT THE....... haa nasib tak terkeluar ayat belakang. heyyy ! kerja macam nak gila kat dapur tu, bagi bape sen je. berdiri 6-8 jam tak duduk penat gila okayyy -.-' bukan nak berkira pasal duit. i never care about money. but its not fair. not worth it dgn penat lelah semua. tangan siap kena minyak panas. ingat seronok ke ? yg seronok sbb kat belakang tu boleh buat kecoh. mmg fun la kalau nak bergurau baling fries ke, tepung ke. HAHA tapi tak berbaloi la. jadi housekeeping kat Pan Pacific Hotel KLIA pun dapat RM6 per hour. berbaloi la jugak. cuma zama ni tak reti kemas bilik je. tu yg malas mintak. HAHAHA so people , kalau nak kerja KFC , kena kuat semangat ! lepas tu, jangan mintak kerja part time. mintak full time. gaji cecah RM1000++ . kalo part time , elehhhh baik duduk rumah bapak pun boleh bagi la weyyy -.-'

so now, i was thinking to change my current job to another job. any idea ? 
tapi tunggu habis bulan 3 la. bagi dapat gaji dulu, baru blah. HIHIHI bagila idea please people. tempat yg worth it sikit. nak try mintak kerja next week masa off day. and nak start working on April fool. HAHAHA April lah. =p

gamba ayam lagi -.-' hari-hari saya makan ayam.  bye semua

23 comments:

Indah Mulya said...

stakat i keje dr pas spm kan, i xpna nk keje kdai mkn coz i know it's hard..penat..mmg la sume keje penat kan tapi keje kt kdai mkn xtra penat kot..kalo i stakat ni, prefer keje kt kdai2 dlm mall..i da 2 kali keje kdai sinma yg jual brg accessory pmpuan tuh? cume sleknya,cuti tuh la..keje 6 hari,cuti lak takkan dapat cuti hjg mgu..tp i ske la keje kdai cmtu sbb i ni bny ckp so bleh interact ngn custmer if kdai cmtu..i plg xleh keje office sbb tsgt laa bosaaaaaaaaaaannnnn..kot u leh tahan,ce terai lah bgitu..hehe..eh wat entry trus lah bgini!hahahha

hasrulwahid said...

sushi king! rm 5 per hour

Mamaleesya said...

walaupun kepala senget...tapi tetap cumilll hehe

fadzalina ali said...

zama tukar jee.. secret recipe pon okay gaji dia,takdelah penat mana pun kerja kat ctu ..

housemate jaa ckp masyuk jugak dia kerja kat ctu bleh dpt almost 1k kat ctu ..

gudluck !

fathiah said...

keje la pelanyan kat hotel :)

puteri azny said...

kau kate nak usha klia?

Aizuddin said...

zama , kerja kat MPH ! :) tade stress sgt , but kau kena peka la nak cari buku , jadi cashier. gaji pun smpai rm1000 termasuk OT and attendance bonus ;)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

IM ; gile pjg weyyy u komen. i nk reply pun mcm err err blurr ! HAHAHAH nnt la i try kdai yg menampakkn keayuan skit. hahhahha

hasrul ; shushi ? xreti mkn shushi la. hihi

mama ; hee maceh mama :P

jaja ; secret recipe ? mcm sonok gak. bole mkn kek yum yum. hihi

fat ; amboi pelayan. lemah la aku nk melayan. haha

terk ; nnt after this aku nk usha. aku saje try keje kfc dulu sbnrnye. hee

aizudin ; nk cr buku ni yg aku mls ni. hahahha.

saifuddin hashim said...

sedih pulak sepul dgr cerita zama ni haa. haha. sepul pernah kerja kt kedai2 mcm ni. memang penat gilaa. gaji pn keciput je. pendapat sepul mcm ni je. cari kerja yg bukan dlm bidang menyediakan makanan. contoh :KFC,MCD,PIZZA,etc. xnk cuba kerja kt panggung wayang? TGV @ GSC. gaji pn oke.

Eel said...

baru nak bagi suggestion secret recipe, tapi dah disuggest~ cuba ar try2 kat tempat2 macam secret recipe, sturbucks ke~~

ps:ataupun kerja sbagai blogger full time~ haa~

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

sepul ; sedih kn? hehe. nnt la zama try cr mane2 tmpt menarik skit. hehe

eel ; hee. blogger full time? maksudnye? hehe

Eel said...

blogger fulltime = blog 23 jam sehari~ hee~ *_*

a'ah, seriously tak tau nape orang nak sngt ramai follower~ haha

conbellydiobeterisme said...

budak kecik ,kalau kenny rogers gaji mahal kowt ,try ar

cimut munniey :) said...

pergi kerja tadika lah zama. ajar budak tadika abc, alif ba ta, 1 2 3 ,

HAHA

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

eel ; hee. xmo lah. jd blogger ni part time. just for fun n sharing stories. hee.

cin ; kenny rogers? nnt kne angkat pinggan :P

muni ; hahaha mentang2 suara aku mcm kanak2 gak. grrr

bella luna said...

zama :) heheh xmau sedih2...
bella pon penah kerja kat mcd ala2 sama la dgn kfc.. gaji mcd dlm 3.50 tuk trainee 4 .50 untuk yg da mahir.. agak la penat bella keje.. pastu seciput je..
pastu ella try keje kat secret resepi rm5 per hour.. hehehhe yg tu bella puas ati...

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hehe. mane xsdihnye. mcm2 happened. ic hilang. duit pun pokai byr buat ic. hehee. tgk2 gaji seciput je. haiyaaa. secret recipe pnat x bella ?

cimut munniey :) said...

yeke suare ku cam kanak kanak? wondering haha kbye

s.y.a.s.y.a said...

zama ! aku keje pon keje weyh .tapi aku keje kat kedai baju .sama je letih zama .cuma nih letih bediri .lipat2 baju .kedai angkat tu la ni la .makan still sdiri .law zama mkan free kan .bertahan la dulu for 1month,pastu tngok cane .

Mamaleesya said...

alolo mane entri baruuu :)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

muni ; soalan tu utk entri mende gok? tetibe. xpaham aku. haha

syasya ; tula. tp ko letih bediri je. kitorg letih lg truk. kene cuci , angkat minyak, bekas besi sume. berat keje ni.

mama ; hee. saba la mama. tgh bz skit ni. hehe

Pacek ABU sifir said...

nyummy...ayammm my peberet gak

bebel bubble said...

assalam.
saya ex staff kfc. anyway, camne pulak boleh dapat RM2.50? supposed to be RM4 even u part time or full time. sama je. sepanjang i keje, kawan2 i ada yang mencecah RM2000 something. tak ingat la below than 2500 or lebih sikit than 2500. serius, tak tipu. tapi yang tu memang banyak OT la. kerja berbelas2 jam sehari. i pun paling banyak i dapat sepanjang keje time cuti sem kat kfc, RM1500++ la. tapi tempat i selalunya kitorang akan cecah 1k. manager i tak kedekut. actually kan, depends kat manager la, nak bagi OT x. tapi agak pelik, nape u boleh dapat 2.50 . hurm..