FAVOURITE WORDS TO REMEMBER.

'A Fool Loses Tomorrow, Reaching Back for Yesterday'

Saturday, October 22, 2011

We Love to Eat and Snap Pictures

ASSALAMMUALAIKUM everyone :) 

howwa u? =p ecewahh , ayat nak mengada aje kan :D 

well, update kali ni pun pasal food. agaknya sepanjang hidup dengan kawan-kawan ni, kerja zama hanya makan makan makan dan makan. tapi tak gemuk gemuk gemuk -.-' kenapa lah jadi macam ni? nak kata makan tak baca doa, dah berpuluh juta kali baca. takpa, bersyukur je la kalau orang nak kata zama keding ke, cicak kubing ke apa, tak kesah. yg penting sihat ! ye dak? =p

jom lah, zama bawak korang makan kat SEOUL GARDEN
kat mana? ada banyak. tapi cari yg halal. cari orange logo kalau tak silap zama. yg tu halal. sebab ada lagi satu warna merah kot. yg tu haram. so yg halal yg zama tahu kat ONE UTAMA and Kerinchi. betul betul depan station keretapi :)
tak sempat nak snap gambar kedainya dari luar. pandai pandai la korang google kan :) ni gambar tisu je snap. HAHAHA
model Seoul Garden? kahkah. takde rupa orang Seoul pun ni. rupa macam apa je -.-
the plates semuanya warna oren. ni naim punya favourite colour. sampai pinggan pun dia nak bawak balik. HAHAHAHA
cara nak makan? pergi ambil sikit-sikit kat bar yg dia sediakan dekat dgn pintu entrance. kat situ ada sediakan plate, dan semua jenis makanan mentah. and korang boleh masak sendiri nnt.
so camni la cara makannya. kene bakar. maksud zama, barbeque. bukan babi beratur ye kawan kawan =D suka hati hangpa lah nak makan lagu mana tapi sila masak dulu ye. dia ada kuah boleh pilih. kitorang amik dua kuah. satu tomyam. satu lagi kimchi. apa kimchi? sup korea kot. entah ! zama mana tahu sangat korea korea ni :D
ini siapa? =D belah kira tu Shahida Nursaila. nama pendek Shela =p belah kanan tu Raja NorHawa. nama pendek Hawa ;) hawa roomate puterk. Shela pulak jiran sebelah bilik zama. berkait-kait je kawan-kawan kitorang ni. tapi syok :)
ini? takkan tak kenal kot? =p
penuh kan meja kami? ini baru sikit. ada plate yg dah diangkat. HAHAHA 
seriously, this is sooooo heaven. syurga makanan lah orang kata ! =p
sudah hampir nak mengalah ni. tapi teruskan berjuang. apa guna bayar mahal mahal tapi makan seciput je kan?

Dessert kami :) nak lagi meriah ke?? datang la sendiri.ni yg kitorang rasa nak makan je. zama and naim punya dessert. hehe
ni naim punya. ada nata de coco, puding and ais.
zama punya ada aiskrim yam, coklat, strawberry and tah apa lagi, atas tu cornflakes. sumpah sedap ! ada ABC Shela buatkan sendiri tau. tapi tak sempat nak snap kitorang dah balun dulu =D
dah selesai semua =D
dari kat CFS dulu macam ni lah kami.
melalut ni jugak lah perangai kami. HEHE. back to basic. four of us. but we still miss Muni and Fat.

the price?
kalau makan kat sini, ada pakej for lunch, dinner dan lain lain.
kami punya lunch. 
RM 26.50 each person.
sebab tu la cakap, better kosongkan perut, jangan breakfirst. tengah hari tu melantak la banyak banyak. HAHAHA

so, go and try lah ! =D

p/s ; having fun with friends while they are still with you. understand them. dont make them feel they are nothing for you. appreciate them. give them the best moment while you still can afford it :)

Sunday, October 16, 2011

Sekinchan Ikan Bakar :)

ASSALAMMUALAIKUM :)

hai everyone. miss me? or miss this blog? ;) 

sorry once again for not updating this blog sekerap yg mungkin. the wifi and broadband line in my hostel is too low -.- so how am i going to update all the details of my activities here and share it with u people? but now, since im at home, i'll give u the best shot and its about food and girls. i mean, LADIES. yeahh, we're turning 20 this year, and we are a degree student. need to be a little more matured than before. HIHI

we've waited for this moment so long and at last, dating jugak kami berempat. even just few hours walking and indoor shopping at KLCC, tapi part makan is the best ! we searched for the best food that night. and ikan bakar lah jadi pilihan. mana kami pergi?

Sekinchan Ikan Bakar

from left : Naim , Shazlin , Zama , Puterk
biasa lah tu. LADIES. kalau takde gamba perasan tak sah kan? so mesti ada punya gamba yg kena guna timer sebab dah segan sangat nak suruh orang tolong snap kan =p untung laaaaa camera ada timer. dapat mengelakkan dari pencilok camera. HAHAHA *tibe tibe
gelak sebab apa tak ingat dah. tapi gamba ni sangat candid. so I like it like like like =p HAHAHA
like it, huh? 4 orang makan macam lebih dari 4 orang nak bayarnya. HAHA
It smells so good. tak caya? pergi try lah !
this one is, Ikan Merah. kitorang ambil yg paling kecil ! HAHA almaklumlah, kami student. mana mampu nak bayar mahal-mahal *tapi gedik makan tempat mahal -.-'
cool, isnt it? ada lagi satu lauk tertinggal rasanya. tak sempat masuk dalam gambar. HEHEH. apa yg kami order? ehemmm. Ikan Pari Bakar, Sotong Bakar, Ikan Merah Bakar and Udang Bakar. air? pilih je macam-macam jenis air ada :)

and It costs us RM 97 ! *pengsan

expensive, huh? but sgt worth it. trust me :) dia punya kuah asam, sambal tah apa nama I dont know sangat sedap ! so, please. do visit the restaurant. ada banyak cawangan in KL . just go and search in google.

Selamat Menjamu Selera everyone ! :)

Monday, August 29, 2011

A wish from me :)

ASSALAMMUALAIKUM everyone :)

hai , i know i left this blog for too long sampaikan takde sape nak drop any comment or follow my blog. HAHA btw, i dont mind. but thanks to readers yg rajin bukak, rajin follow, rajin tgk tutorial shawl yg annoying (ada 2 org hamba Allah mengutuk di youtube, like diorg tu perfect sgt). well, I dont care. because I know God's creation semuanya lawa and cantik and takde yg menyakitkan mata :)

well, today is our last Ramadhan for this year. and I'm going back to Penang tonight, hoorayyyy! agak sedih sebenarnya. ada orang kata ini adalah Ramadhan terakhir buat kita. tapi, apa je yg kita tahu? hanya Tuhan yg tahu segalanya, betul kan? so, janganla sesekali decide sesuatu benda berdasarkan perkara yg tak pasti. Ramadhan tahun ni for sure ramai yg pergi menunaikan ibadat tarawih kan? zama pun kalau larat and ada chance, zama tak lupa buat tarawih. buat sendiri kat rumah pun boleh. besar pahalanya :)

untuk hari raya tahun ni, zama tahu semua nak pakai lawa-lawa, glam-glam bagai kan? tapi ingat ye, berjimat cermat and ingat orang yg susah kat tempat lain jugak.

for my first day raya , zama akan pakai jubah from vietnam, and cantik sgt ;) mama beli kainnye last year, tapi baru tempah and baru nak pakai, HAHA
for my 2nd raya , baju kurung yg for me sgt simple but boleh jadi very glam and nice ;)

I dont spend too much for my raya. untuk baju kurung rm100 (which is standard kalau harga org jual), jubah tempah rm45 camtu, accessories around rm20, shawl rm10-rm20 kat Danau Kota and PKNS, handbeg and kasut je ermmm over limit. but still, tahun ni tahun yg zama plg tak spend banyak duit =p
motif gamba kat atas? itu brooch untuk baju raya zama. cukupla sekadar zama tunjuk accessories yg zama nak pakai masa hari raya ke2 nanti. nnt dah habis raya, baru zama letak gamba raya zama okay ? ;)
ini? bunga api sudahla =p mercun roket adik dah balun main sampai habis. gile kesian zama tak dapat main mercun. main bunga api di-usia 20 tahun. tak ke macam memalukan dan childish sangat? HAHA -.-'
so, dikesempatan yg zama tahu tak ramai orang akan blogwalking di hujung-hujung puasa ni, tapi zama tetap nak wish :
selamat hari raya , maaf zahir dan batin
andai kata zama ada terkasar bahasa, tergurau terlebih, sombong melampau, annoying tah pape, gedik teramat, perasaan macam apa, harap semuanya dimaafkan
because i'm here not to find an enemy, but just to share a story of my life

and tell me about your raya nnt okay? ;)

Wednesday, August 17, 2011

4# Wordless Wednesday

I want it,who's gonna buy it for me?

Tuesday, August 16, 2011

When I became addicted

ASSALAMMUALAIKUM :)

how to start? how to express? and how to share?

before I say something that will be out of the topic, I just want to say I'm sorry to make you waiting for my next entry. I am so busy at the moment. ye la, Ramadhan kan :)

so, here it goes . I am kinda addicted to this Series since 2 days ago. at first, I never want to watch this Series as I know I'll become addicted and will never care about anything happen around me. HAHAHA *buruk sangat perangainya kan =p my kakak angkat do ask me to watch it since 3 months ago if im not mistaken. lama gila kan? so baru 2 days ago I started to watch it. I still dont know the ending. because banyak sgt seasons. so zama baru in seasons 1. HAHAHA

PRETTY LITTLE LIARS. and I bet most of the girls out there know this series ;) adaptation from novels.

"The story introduces an exclusive group of friends: Alison, the perfect yet manipulative queen bee, Aria, an independent girl who is considered to be the weirdo in Rosewood, Emily, a swimmer who holds secret feelings for Alison, Hanna, who strives to be thin and popular like Alison, and Spencer, an ambitious girl who is brave enough to stand up against Alison's manipulative ways. Alison mysteriously disappears during a sleepover with the girls before their 8th grade school year begins. The story then jumps 3 years after, where the girls are now separated. Aria returns to Rosewood from a 3 year trip to Iceland with her family and comes back much more sophisticated than before she left. She meets and kisses a guy in a local bar who is revealed to be her English teacher, Ezra Fitz. Emily befriends the new girl in town, Maya, and soon develops romantic feelings for her. Hanna is the new popular girl in town alongside the former nerd, Mona. However, she and Mona will sometimes shoplift. Hanna battles urges to turn back to bulimia, and struggles to manage the stress of keeping her Queen Bee status. Spencer continues to struggle against the rivalry with her and Melissa, her perfect older sister. Problems occur when she begins to feel attracted to Melissa's new boyfriend, Wren Kim, when he is introduced to the family.
Throughout the story, the liars get messages threatening to reveal their secrets of the present and past, including a terrifying incident the girls refer to as "The Jenna Thing". They automatically believe it is their missing friend, Alison, because she is the only one each of them confided to with their darkest secrets. However, they are shocked when the police find her corpse buried in the backyard of her former house. The book ends with the liars receiving a text at Alison's funeral saying, "I'm still here, bitches. And I know everything." -A."
the girl in the middle/front is ARIA. middle/back is HANNA. on your right is EMILY which I think she is so gorgeous , OMG . and on left is SPENCER. ALLISON is not in this picture as she's not acting too much in the movie. ecece pepandai aku je. HAHAHA

nak bagi korang a short movie about this movie, tak de pulak dalam youtube sbb dia protected. HAIH so pandai2 la cari. sumpah best ! and oohh yeahhh, do watch at 8TV ON MONDAY AT 9.30PM if im not mistaken. do watch it ! =D

the girls are pretty. I wish I had bestfriends like them , woohooo ! but I do have besties already yg lagi cool than them =D happy watching people !

Wednesday, August 3, 2011

3# Wordless Wednesday

apa jadah hamster aku ni macam ni? HAHAHA

Tuesday, August 2, 2011

Salam Ramadhan Salam Keberkatan

ASSALAMUALAIKUM :)

how are you? or plg sesuai how was your first day puasa ni kan? HAHA ada tak yg dah ponteng? well, because when i do blogwalking, semua org pun keep talking about Ramadhan Al-Mubarak, so zama pun nak jugak la cakap. maybe bosan dan boring. but it's okay lah. still, it's a good thing to share kalau cakap pasal Ramadhan bulan keberkatan kan? :)

The Advantages of Ramadhan

1. pintu-pintu Syurga akan dibuka, dan segala pintu neraka telah ditutup
2. sesiapa yg berpuasa dgn penuh keimanan, maka diampunkan segala dosanya yg telah lalu
3. sesiapa yg mendirikan (ramadhan) dgn penuh keimanan dan keikhlasan, akan diampunkan juga dosanya yg telah lalu
4. bagi orang berpuasa, dua kegembiraan buatnya dimana dia bergembira dgn keduanya apabila berbuka dia bergembira dgn waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya, dia gembira dgn puasanya

betapa hebatnya Ramadhan :) makin lama, makin matang, makin besar , dan semakin hari zama boleh fikir betapa untungnya bulan puasa ni. kalau dulu, zaman remaja muda mudi, mana nak igt sangat hal akhirat. jujur sejujurnya, zaman dulu adalah zaman kegelapan dimana tahap kesedaran terlalu tipis. tapi syukur la, sekarang ada tahap kesedaran yg semakin ehemmm meningkat jugak ;) ALHAMDULILLAH

Barangsiapa yg mengerjakan ibadat pada bulan Ramadhan dengan keimanan dan ikhlasnya kerana Allah, maka diampunkan segala dosanya (Al-Hadith)

Sabda Nabi (S.A.W) : tidur orang yg berpuasa itu adalah ibadat, dan nafasnya itu adalah tasbih, doanya itu mustajab, dosanya diampunkan Allah, dan amal ibadatnya dilipatgandakan (Al-Hadith)

tapi kan, jangan la pulak korang pergi tidur 12 jam puasa tu. HAHAHA mana la tahu kan. masa zama and abang2 zaman kecik2 dulu, kitorg tido tak nak bangun2. semuanya sebab hadith tu. yela, masa tu kecik lagi, mana nak faham apa kan, HAHAHA
29 May 2010. Jeddah Airport.

after doing umrah. rindunye tanah suci Mekah :'( one fine day, akan pakai mcm ni :) niat tu ada. tapi perlu perbaiki beberapa bahagian diri dulu :) and next year kalau ada rezeki nak buat umrah time ramadhan, yay :)

SALAM RAMADHAN EVERYONE :)

Thursday, July 28, 2011

Dara.com ?

ASSALAMUALAIKUM :)

ok, update after week blog ni berhabuk bagai. dan last week ialah week yg paling menyesakkan dada kot. kenapa? HAHAHA ini la sebab-sebabnya =p

DARA.COM ? yes of course la gigirls yg suka fesyen muslimah sejati and bertudung litup suka dgn magazine ni. so apa ada dgn DARA.COM edisi OGOS ? hahaha nantikan =p
HAHHAA sama je pun cover. saja nak letak 3 kali. maaf =D

"manje dlm dara !"
"amboiii zamaaaaa, gambar awk masuk majalah dara yeee :D"
"wahhh keluar magazine dah sekarang kakak sayang ni ♥ ;D"
"yana....msk majalah dara xbgtaw pown...:)"
"sayang, aku beli magazine dara yang ade muke kau tu. hehe. comel !"

dan ada pulak org cakap muka zama mcm JULIE ESTELLE yg berlakon dalam cite Amanah Dalam Cinta kat TV3 , HAHAHA

"mke dy sme cm kamu kn???? tol x??"
HAHAHA gelak la sampai guling. sama ke? manusia itu cakap, kalau julie ni pakai tudung, mesti sama, HAIH lawak. okay dah abaikan. kite bukan nak cakap pasal muka macam artis, HAHAHA

ini dia motif sebenar. dialog-dialog yg colourful kat atas tu adalah disebabkan gamba-gamba bawah ni. saksikan sampai muntah =p
HAHAHA dah muntah tak? benda ni la yg paling menyesakkan dada zama since last week. malu tu malu gila. bukan malu gila je. gila pun tak macam tu. ye ye, ini cuma ruangan pembaca saja. but, who cares ? tapi malu lah. tapinya, bangga kot nama tempat tinggal masuk magazine, HAHAHAH

cerita disebalik mcm mana bende ni boleh jadi :

well, secara jujur dan ikhlasnya, zama tak pernah sekali pun beli magazine DARA.COM ni. agak jahiliah la sebab tak tahu apa contents inside kan, HIHI zama kenal majalah ni pun sebab dulu membe pernah ajak follow event apa tah tapi event tu terhad , so zama tak dapat la pergi. dgn tangan yg gatalnya nak tgk poster event tu, zama pun click LIKE button kat fb DARA.COM. hahaha lepas tu makin lama , haprak pun zama tak tengok fb magazine ni =p jahat tak jahat? HIHI tapi one day, tak igt last month ke bila tah, zama saja bukak fb magazine ni and find out that they want a photo of a girl who wears a shawl with nice style. so masa tu zama memang bosan tahap apa tah. zama pun godek-godek ah folder album and find out gamba ni je lah macam zama pose gaya model sikit kot , HAHAHA and i send it out. 

after few days kot camtu , i got a call from unknown number tapi tak angkat la sebab masa tu tengah main ice skating. lepas tu 3 days later dapat lagi call from the same number but still tak angkat sbb takut and masa tu baru bgn tido, HAHAH tapi sebenarnya zama tak tau apa kaitan nombor tu dgn gamba-gamba ni tapi zama rasa ada kene mengene lah =p

okay okay , back to the story. after few weeks dari hari yg nombo tu call, zama pun dapat dialog-dialog warna warni di atas. and I was like HAH??? SALAH ORANG KOT NI . yeah yeah , thats my first response. tapi diorang cakap siap ada nama lagi. so , mama search the magazine around our taman perumahan punya kedai, and at last, memang betul thats me ! HAHAHAHA sumpah malu dan dan , rasanya lawak gila. well, so far takde org mengutuk or mengata . diorang semua memberi semangat. 

'zama, u should try to be a model' . hah , ceruk mana tah yg diorg rasa zama nampak mcm model. 'zama, ur face doesnt look like a typical malay'. HAHA apakah disebalik kata-kata itu? ecece. padahal zama melayu... kot. ada la sedikit sebanyak campuran yg secara tak sengaja. HAHA dulu pun ada orang tanya zama ada mix arab ke. yg tula benda yg plg kelakar zama pernah dengar , HUARGGH and padahal gamba yg zama bagi kat DARA.COM tu full , tapi diorg kerat sebab nak gamba shawl tu je. HAHA gamba asalnye ialah ini.
sumpah ! zama tak pernah terfikir nak masuk magazine dgn cara yg macam tu. HAHA tak sesuai kot zama jadi model sbb zama jenis penyegan dgn outsider. HEEE tapi tula, belum cuba belum tahu. nanti kita try lagi HAHAHAHA bye ! :D

Wednesday, July 20, 2011

2# Wordless Wednesday

someday :)

picture taken from : google

Thursday, July 14, 2011

Avillion PD and ARA !

ASSALAMUALAIKUM :)

how's your day guys ? ada happy tak? ada sedih tak? ada nangis nangis macam filem hindustan tak? HAHAHA okay abaikan  merapu.

I'm going to make an entry about my sister-in-law's birthday. dah lepas pun sebenarnya but its okay. 9th July 2011. dah 26 years old dah dia. tua tua ! HAHA

location : Avillion Port Dickson
date : 9th of July 2011

well , meet my dad and my mom lah dulu kan. orang yg sponsor cake and all the things ;) 
dah tua bapak aku. tapi die maintain sporting and cool je. muka garang tak? HAHAHA i dont care how does he looks like because he's my dad ! takde dia, takde zama la. ye dak? =D
meet my mama :) sama tak muka kami? err okay , tahu dah korang nak cakap apa. abah hitam, mama putih. HAHA tak kisah. zama kulit cerah , abang and adik zama hitam . LALALA =p
there ! my little brother. dia lagi besar dari zama. -.- kenapa aku kecik sangat ni? tumbesaran terbantut ke apa tah ni . sedih lak.
the candid and the catwalk of mine. HAHA

AS YOU WISH INDAH MULYA .
SO HERE'S THE PHOTOS OF ARA , MY CUTE LITTLE ANAK BUAH :)
Ara and I is too close. i am her aunty. but she made me like her friend and her sister. sometimes, she do called me kakak in her 'pelat' way. gila comel ! she supposed to call me makcik , but i dont want to. tak glamour la weyyyy . so she called me Cicik or Acik ;) sama tak kami? HEHEHE
Kak Ira's Birthday Cake. Hazel Cheese :) sama macam adik punya kek last year. because mama tak nak beli Chocolate Indulgence, my favourite :(
birthday girl :)

once again, AS YOU WISH INDAH MULYA

jom jalan tepi pantai after makan cake :) Ara will make u smile dengan gelagat dia tu, seriously !
dia takut pasir sebenarnya because ada siput and anak ketam gerak-gerak. so die langsung tak bergerak kalau kitorang lepas tangan dia. HAHAHA so cute ara.
Ara with her mama :)

p/s I LOVE YOU BABY ARA :)