FAVOURITE WORDS TO REMEMBER.

'A Fool Loses Tomorrow, Reaching Back for Yesterday'

Saturday, December 4, 2010

ingat Tuhan la selalu :)

'Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu ,
yang menciptakan segalanya ,
yang menimpakan ujian buatmu ,
yang menjadikan sakit hatimu ,
yang membuat keinginanmu terhalang ,
serta menyusahkan hidupmu ,
pasti akan damailah hatimu ,
kerana ,
masakan ALLAH sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia . '

'Bukan kerana ALLAH tidak tahu derita hidupmu ,
retaknya hatimu ,
tapi ,
mungkin itulah yang DIA mahu kerana ,
DIA tahu hati yang sebeginilah yang lebih lunak ,
mudah untuk dekat dan akrab dengan-NYA .'

ASSALAMMUALAIKUM :) entri kali ni , zama cuma nak share this thing je dgn korang . sebagai Islam dan Muslim yang sentiasa mempercayai kewujudan Allah , percayalah , setiap apa yg berlaku , pasti sebabnya.

kat mana zama dapat benda ni ? dari seorang kawan . nak kata rapat sangat tak juga . tapi dalam apa2 hal berkaitan agama , kami selalu kongsikan pendapat , mencari sesuatu yg sahih atau sebagainya :) thanks sahabat sebab selalu mengingatkan aku pada-NYA .

buat korang followers zama , bukan followers , silent readers , stalker or apa2 je lah , korang perlu faham dgn setiap apa yg berlaku . mungkin kadang2 tanpa sedar kita dah menyakitkan hati orang lain , tapi percayalah , setiap apa yg berlaku pasti bersebab.

pengakuan berani mati dari zama . HAHAHA yeahhh berani mati la kot . i used to make someone crying but i didnt mean to . i didnt mean to be rude , to hurt ur feeling . but before i start to move on with the life , its better i tell u the truth , because i dont wanna be a liar . if u read this , i just wanna say im sorry for what i've done.

ignore the date , camera gila waktu tu . actually zama pergi sana bulan Mei haritu :)

hmmm , i miss this :'( bila zama sedih , zama tengok balik semua gambar masa menunaikan umrah . kat sana , satu benda pun takde yg membebankan kepala . eventhough pak arab and mak arab kebanyakannya ganas-ganas dan kurang berperikemanusiaan , tapi Tuhan sentiasa kuatkan keimanan dan kesabaran di hati :)

meh nak story telling sikit kat korang :D
masa zama kat Madinah , zama pergi la solat kat Masjid An-Nabawi . ok memang rugi kalau korang tak solat kat sini . cantik sangat ! masa nak pergi ke makam nabi kat dalam tu , ramai sangat bangsa bersesak kot, HAIH i wish i have the skill to make magic ! sebab nak masuk dalam tu punya pasal, HAHAHA ok ok , serius :D masa dah lepas nak masuk dalam tu , mak arab yg jaga tu tak bagi tengok betul2 makam nabi , dia letak penghadang , keciwa :( tapi dapat la solat dalam kawasan Raudhah . bersesak-sesak , HAIH sabar saja . masa habis solat , zama sujud lagi sebab nak berdoa . org Arab ni pelik sikit , kalau nampak kita berdoa dalam area Raudhah , dia halau -.-' jadinya , zama dah dinasihatkan oleh siapa tah haritu , dia cakap kalau nak berdoa , sujud lama sikit . elok je time zama tengah sujud and doa , ada sorang minah arab gempal gemok pijak telinga zama ! ARGHH memang tak kelakar kan ? HUHU badan dahla macam tiang letrik , kena pula pijak dgn org yg besar :( mahu tak menangis zama. meraung zama lepas bangun tu sampai kat hotel . balik hotel check telinga . bengkak dan merah . nasib la tak putus telinga aku mak arab oi .

jadinya , in any case pun yg happen in your life , ingatlah Tuhan . kerana DIA mendengar , melihat dan mengetahui setiap isi hatimu walaupun takde seorang pun yg faham .

p/s ; happy reading ! :D islamic sikit entri ni.

10 comments:

iamnerves said...

uhh..
nak g sane gak 1 day
-__-

cimut munniey :) said...

:) :O :] ~__~

('',) (~__~)

HAHA! *komen no komen*

sah gua mental!

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

iamnerves ; pegi jgn x pegi :D

muni ; HAKHAK mu bakpe gitu ?

paradoks hati said...

ya.. DIA sentiasa ada di sisi kita :)

cHan said...

ohoiiii! nasib baik x tercabut telinga sebelah.
agak kelakar la cter zama.
rasa nak tergelak guling2.
tp x baik, kesian plak.HAHAHA

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

paradoks ; yeahhh :D

chan ; amboi sakan die, hahahahah nnt zama suoh mak arab pijak hidung bg penyet br tahu. haahhaha

.sweet-ants. said...

bila la giliran sy pulak utk jejak kaki ke tanah suci.. :')

Far8 budak baik said...

waaa kagummm aku pun nk pi msjd nabawi..
arap2 dpt pi nnti ngan isteri =P
amin..hihi..
ptut ar telinga zama cam gajah skrg..
=)

Aqmar Ismail said...

hehe mmg byk dugaan kalau pergi mekkah dan madinah ni, mmg kena byk bsabar. Allah nak uji sbb nak bg kita lagi byk pahala :D lagi-lagi kat raudhah, masa aqma g haritu kena tolak la ape la, org arab bdn dorg besar2, kita mesti kalah punya lah haha

akm@miRa said...

are u ok??i think..i know what do u mean..sabar la dgn dugaan hdup..stiap org tak kn lepas dr masalah hidup..slagi kite bergelar MANUSIA..btw,tak cter pun hal kat madinah tue..untg dpt solat kat saner..