FAVOURITE WORDS TO REMEMBER.

'A Fool Loses Tomorrow, Reaching Back for Yesterday'

Tuesday, November 16, 2010

Resipi untuk orang2 malas buat kuih, HAHA

ASSALAMMUALAIKUM !!! hari ini zama nak bagi resipi untuk korang hidangkan di pagi raya AIDILADHA :) mudah je nak buat . mari zama tunjuk ok :)

zama actually tak tahu ape name puding ni , sebab zama tengok buku resipi name die Puding Triffle , tapi zama ade edit2 resipi tu sampai dah jadi hak milik zama, HAHAHA sorry buku . bawah ni zama bagi resipi cara zama buat ok :) so zama letak nama puding zama ni PUDING MARBLE COCKTAIL ! hahaha comel tak nama ?

bahan-bahan :
1 tin susu cair
1/2 tin air
tepung castard
1 tin cocktail buah
kek marble satu bar
1 cawan gula
1/2 plastik agar-agar yg macam jual kat kedai tu, HEHE
beberape helai daun pandan di kerat kerat

cara-cara membuat :

1. ambil dulang ke, bekas ke, dan potong kek marble tadi kepada kiub atau ikut kreativiti sendiri . taburkan dalam bekas macam ni .


2. ambil agar-agar tadi dan masakkan atas dapur gas . letak air sekali agak2 ikut sukatan korang nak masak banyak mana ye . letak juga daun pandan tadi yg kerat2 dalam ni untuk bagi bau wangi. and letak gula yg 1 cawan tadi ye .


3. sambil tunggu agar-agar tu cair semua , korang masukkan cocktail buah dalam bekas yg letak kek tadi . letak je terabur terabur, baru nama seni en ? HAHAHHA ok ok joke ! ikut kreativiti masing2 ye :)


4. ambil susu cair tadi , tepung castard 3 sudu besar untuk yg sesiapa yg guna bekas size macam zama , dan masukkan air 1/2 tin tadi. campurkan 3 benda tu dan kacau kacau lah sampai tepung tu hancur .


5. kemudian, masukkan dalam periuk yg korang masak agar-agar tadi , campur je . dan jangan lupa kacau sepanjang masa sampai agak-agak pekat tu boleh angkat.


6. lepas tu , tuang la dalam bekas korang tadi tu . lebihan kek yg korang potong tadi tu boleh la tabur atas ni . korang boleh juga potong buah strawberi ke pisang ke , letak la atas ni sebagai hiasan :)

7. akhirnya , dapat la macam ni !


ini kes malas nak menghias , HAHAHA tak payah hias pun takpe , dah sedap untuk dimakan .

selamat mencuba ! :)

16 comments:

hamzah ian said...

walaupun simple tp sedap owh..

Aizuddin said...

haha gilerr rajin , smbil masak smbil snap gmbr ke zama ? haha anyways sedap ke puding nie ?

Yaya Zamimi said...

gila ah kau!! pndai buat kek, pndai buat puding...aku hapa pn x reti... -.-"
keep it up babe!

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hamzah ; hahaha cube la :)

zudin ; of cos la kena, aku terpk nk share dgn org my recipe, ngee

yaya ; hehe. belajar2. aku minat bakes sbb tu aku buat . ehhe

miszlullaby said...

sedapnye!nnt nk try jugk =)

abid_PM said...

tengok resipi je terus malas.
tapi result tu macam sedap je?
nak skit! :D

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

ML ; try la. hias lawa2 tau . br la bertmbh selera, ehhehe

abid ; haha terus mls ? ini kes naya ni. zama xnk bg skit :P sbb zama pun nk mkn, hee

Enna Banana said...

kat rumah enna pulak buat agar-agar berlapis ngan roti+kaya and pisang..marveles!!! hahaha

LuLu said...

wah sgt2 seni ni.nanti nk try jugakla.thx fr sharing ;)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

enna ; hahaha . pos sini sikit ye !

lulu ; try la lulu. snang je :)

cHaN said...

pandai zama masak ea.
god job bebeh! haha :D

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

ini bkn masak ni, ahhaa. ini cincai saja

ariph™ said...

arep layah try x? mcm senang. haha. 1 cawan gula tak banyak ke? kang tak pasal2 arep kna potong kaki sbb kencing manis. haha

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hhahaha , arep boleh je try . gula tu mmg byk tu. x manis sgt pun. hehe

Dee Zahari said...

warghh!
omaigod!

nampak sedap!
mesti sedap nie!

*byk kan tanda seru? hee

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

x cukup lg tu, hahahaa