FAVOURITE WORDS TO REMEMBER.

'A Fool Loses Tomorrow, Reaching Back for Yesterday'

Monday, November 8, 2010

Petua Tidur Rasulullah SAW


ASSALAMMUALAIKUM kawan kawan :) entri yang lepas tak sampai 12 jam lagi zama dah update baru kan ? HAHAHA ini kerana zama tertarik dengan entri yg zama nak post ni and zama rasa nak share dengan korang , boleh kan ? takkan korang nak tolak benda ni , HEHEHE kite kan beragama Islam :) dan kepada yg bukan beragama Islam pun boleh baca sebagai pengetahuan, betul kan ? :)

so, zama bagi post ni untuk korang mengertikan sendiri :)

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur.


2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.


3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu, dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 kali, Alhamdulillah 33 kali Allahuakbar 33 kali.


4. Baca 4 Qul (An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafiruun) tiup ke tapak tangan dan sapu ke seluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia. Kemudian baca Bismillahirrahmanirrahim 21 kali. Barangsiapa membaca Bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut.


5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.


6. Ambil wudhu’ sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.


7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita, dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.


8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.



HAAAA tengok ! walaupun kucing ni tidur atas pokok lah, atas gitar lah, tapi kucing-kucing ni pun reti tidur mengiring ke kanan , kita as human takkan la tak reti reti kot jaga adab ketika tidur :)

jangan pulak korang tidur macam ni haaaaa :


nampak macam penat sangat kan ? ade ke patut tidur atas makanan , HAHAHA comel gila meoww ni tapi korang jangan la berangan nak tidur atas makanan jugak, tak baik. makanan tu kan rezeki dari tuhan :)


ini entah kenapa tidur terlentang baring camtu , kalau kucing ye la comel , kalau manusia ? Subhanallah!


ini pun boleh tahan sopan la sebab dia menerap :) tapi diingatkan korang jangan la tidur terbongakang walaupun penat sangat, tak sopan .


maka , dengan itu , jaga lah tata tertib ketika mahu tidur :) dan jika boleh , contohilah cara Rasulullah SAW :)


korang boleh click link tu jika mahu :)

selamat mencuba style tidur baru ! :D

17 comments:

Dean winchester II said...

punya khusyuk baca bila tengok gambar kucing aku scroll sampai bawah. serius cute! HAHA

cHaN said...

oh kucing! takut2! haha =p
nyway, tanx zama coz sudi share petua2 ne ngn ktorang :)

Asam Makruh said...

petua yang bagus. terima kasih

Pinky Pixie said...

thanx 4 sharing, dear. woah, bnyk betol gmbar kucink.. hehe

MiSS FaZuMiEY said...

wahhhhh.. comey kucing !!!! aku xbole tgk kucing comey2 ni ! nnt ari2 aku bkk wall ko tgk post ni .. hehe

Bit Zamri said...

serius comeyyy!!!!!kucing itu...
waaah rasa nak curik satooo kalo ada terjumpe tepi jalan2...haha~

**good info...serius nak amalkan setiap malam..InsyaAllah...

cik EPAL said...

comel kucing kucing ni tido. hee

m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n. said...

petua... kene ubah nie.. jom ke link marina...hehehe

Wan Zhafri said...

zama.. thx sbgai pedoman! ^^
haha gambo meow bnyk btoi..
gamba last tu gram tgk. hehe

Bit Zamri said...

Zama, entri ni sangat masssyukkkk dengan entri ini Tatacara tidur..

http://bittakslovenest.blogspot.com/2010/11/tatacara-tidur.html

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

bit ; nama pun copy paste je, hehehe

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

slalu baca ayat kursi sebelum tdo

=)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

itu pun dah cukup bagus :)

Zezebel said...

Salam kenal.
Waaaah.... comelnya gambar-gambar kucing ni. Mana dapat ni? kucing peliharaan sendiri yer?

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

salam kenal juga :)
eh tak, tu kucing google je, hihik

hafidzah hafidz said...

aisehh~ gilew comel kitty nih..nyow nyoww~ >.<

iamnerves said...

argghh...benci2..
nak satu!

comel sgt!!=p