FAVOURITE WORDS TO REMEMBER.

'A Fool Loses Tomorrow, Reaching Back for Yesterday'

Thursday, November 18, 2010

mari kite decorate rumah

mari jadi INTERIOR DESIGNER ! ASSALAMMUALAIKUM semua :) sihat tak semua ni ? harini zama mahu share benda lain pula . ni pasal minat zama ohh , suka nya tengok benda benda ni, rasa macam heaven , NGEE

siapa minat pasal design design ni ? zama tahu ramai orang suka design and mostly girls out there suke design fashion baju lah, kan kan ? macam ada satu blog zama suka ni , LL nama singkatannye :) blog dia best . ada banyak juga tentang fashion masa kini . cara cara pakai shawl, sketch baju and macam macam lah. LL , zama suka blog awak ! :)

tapi harini zama tak mahu cakap pasal design baju . zama nak cakap pasal design rumah . HEHE untuk jadi designer untuk perhiasan dalaman bukan senang tau . ape yg zama tahu , warna , ruang , material , semuanya menjadi aset penting dalam menghasilkan hiasan yg menarik . *ecehhh ayat skema la kak =p

what is needed to be an Interior Designer ?
first : u have to be creative, imaginative and artistic .
secondly : u also need to be disciplined, organized and skilled business people .

key to success :
  • Artistic and Technical Requirements
Interior designers must know how to plan a space and how to present that plan visually so that it can be communicated to the client. Interior designers must also know about the materials and products that will be used to create and furnish the space, and how texture, color, lighting and other factors combine and interact to make a space. In addition, interior designers must understand the structural requirements of their plans, the health and safety issues, building codes, and many other technical aspects.

  • Interpersonal Communications
Interior designers must be comfortable meeting and dealing with many kinds of people. They must communicate clearly and effectively, as well as be attentive listeners. Because they often must work with architects, contractors and other service providers, interior designers need to be both good team leaders and good team players. They must be willing to negotiate and mediate when necessary to solve problems.

  • Management Strategies
Interior designers must have excellent time and project management abilities since they frequently work on more than one project at a time under demanding deadlines. Interior designers must understand business planning, and they need to know how to sell their ideas to clients, create informative and persuasive proposals and presentations, and maintain good client relationships.

ok seronok speaking ? AHAHAHA itu zama copy paste je dari abang google =p tapi seriously , zama suke design rumah rumah ni . macam fun gila , HAHAHA kalau nak lagi fun , jahanam kan rumah orang ! yang tu memang fun , lepas tu rugi beribu-ribu, HAHAHA zama pernah bercita-cita nak jadi interior designer tapi family tak bagi . kate mereka , semua orang boleh jadi interior designer . peluang pekerjaan memang ada tapi lebih baik kalau buka company sendiri .HUHU tula yg zama masih runsing fikir . sekarang dah melonjak ke bidang jurutera, HAKHAK ganas la aku lepas ni , ecehh perlu ke ganas ? takde lah , saje je ,NGEE dah jangan layan merapu , scroll bawah cepat !


ni rumah zama , cehhh PERASAN , ini bukan rumah zama, percayalah , HAHA yg sama cuma tiang tiang tu je , sebab dia buat dekat dengan dining room , so lebih kurang la, HAHAHA i like ! =D


bedroom with glass toilet . NGEHHH kat Malaysia jangan gatal nak buat macam ni, HAHAHA tapi nice design kan ? zama pernah gak terfikir nak design own house macam ni nanti, HAHAHA


comel kan ? simple je tapi looks nice sebab they play with colours . nak jadi a good designer kena berani main dengan warna . macam korang berfesyen baju baju tu lah . kena berani mix and match :)


tangga pun kena pandai reka shape tau . ni dah ala ala english style sikit :)


ini ? ini gustavian style living room with Swedish antique furniture . cantik kan ? semua white . i like white :D


HAHAHA yg biru ni entah la apa style . pelik kan ? macam exclusive style with blue . tapi memang buntang juga la mate zama tengok, HAHAHA

akhir sekali ,

HAHAHA kenapa ada muka mereka ? saje je bagi abang abang and adik zama famous , oh ABAH kenapa masam muka tu ? sebab duit dah habis eh bagi kat kitorang di pagi raya ? HAHAHA sorry :D sebenarnya zama nak cakap , untuk membuat rumah kelihatan lebih besar dan lapang , better letak cermin besar gedabak kat dining room macam rumah zama ni . adik gedik snap kat cermin la tu , HAHAHA

untuk lihat decoration dalam rumah zama , boleh click HERE . simple je . zama and abah tak suka serabut serabut ni , jadinya kami design macam tu je lah living room and dining room kami :)

selamat menjadi INTERIOR DESGINER !

15 comments:

miszlullaby said...

cantiknye...kalo la ML leyh design hall ML..mesti best ^__^

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

nnt ML habis study n dh kerja, bole bli rumah sndiri n design la :)

Loyar Lawa said...

ohmaigod2 terkejut tengok nama ader dekat entry. huhu. terharu2...
semoga zama mendapat keputusan yg cemerlang dlm exam. heee~

ohh ya kite pon suke interior design... memng suka habislaahhh... huhu...

minat gmbar yg kaler biru tue dan gambar atas dy. huhu

nice entri niehh~ i like maaa

m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n. said...

rumah walaupn kecik tapi klu pandai hias.. still nmpk comel dan luas... betul kan..kan...kan...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

Mak aihhh....

jenuh habiskan duit beribu juga tu hehe..

janji puas hati kalau nak design macam tu

**Minta tolong GKSB undi kat sini yer

UNDI GKSB NO 51

SeE. said...

cantik cantik cantik :D

cHaN said...

zama baru pindah umah ea?
btw, nice ha rumah! :D

Nurulbadiah Lai said...

cantiknya..same la syg..kalu sis..sis suka yg simple2 tp sweet..

syg zama.

meh singgah blog sis ade entry baru ya

Cik Bulat said...

zama,amik tag taw sygs :)

Aqmar Ismail said...

aaaaaa cantikkk! bila tgk byk2 design kn. skjp aqma nk buat mcm modern tak byk colour. tp bila tgk design colourful pun mcm best gak. hmm confuse hehe

Gayahspears said...

perghhh/.... zama!!! mmg class gtu designer nih!!!
jum2 deko umah aku lak..huhu..

Enna Banana said...

superb cantik ohh!!! nak satu!!
zama sayang! tolong decorate umah enna boleh? plisshhh ^.^

fathiah said...

wowww.... i love english style..... suke sgt2 :)

* MissYaniAbdullah * said...

haih.

as a student interior designer mmg kena pandai main ngan calor..

imiganasi kena lebih...
kadang2 xtercapai akal kena fikir..

tp bukan senang untk menjadi ID..
utk buat 3d pun akan pecah pala..

bila sketch lain then bila buat rendering kat 3d nampak lain...

but i bangga terjun ke bidang ini...

syok belajaq id...hehe..

Elin said...

hmm best nye tgk design2 ni..

zama nk tak dtg umh akak wat deco2...hikhik.

Deco bersama zama..he2, just joking. Tp mmg catik sgt umh zama.. :)