FAVOURITE WORDS TO REMEMBER.

'A Fool Loses Tomorrow, Reaching Back for Yesterday'

Saturday, November 27, 2010

nak jalan jalan ke ?

nampak tak betapa sayangnya Ara kat Achik die ni ? HIHIK comel kan kan kan ? oh silap, zama ada nama baru , CICIK . hasil daripada Ara pilih . zama tanye Achik ke Cicik ? dia pun buka mulut dengan pelat perasan boleh cakap , maka dia sebut Cicik dalam nada tak berapa betul dia, HAHAHAH


ASSALAMMUALAIKUM !!!!!! alamak alamak , zama cakap nak update entri ni semalam kan ? minta maaf la ye sebab dok kalut je dari semalam dengan internet gedik nak upload gamba pun macam siput , HAIH -.-' tambah pula tahap kemalasan zama memang melampau mencecah angka jutaan malas , HARHARHARRR sudah merapu lah ! kite nak cakap pasal holiday lah !

kite nak pergi Pulau Langkawi ni , nak tak nak tak ? siapa nak ikut angkat jari telunjuk cepat ! HUAHUAHUA dah balik pun , tak dapat la ye nak ikut =p tapi tahun depan siapa nak ikut , jom konvoi dengan zama =p

zama spend 3days 2nights je kat sana , tak lama . sebabnya kesibukan abah biasa la terbang sana terbang sini :'( maka dengan itu , 3 hari pun jadi lah . itu pun kira ok dapat holiday kan ? :)

DAY 1 .


meet my dad ! :) perot tu aset penting tau. aset memberi rezeki, HIHIK ;)


meet my baby ,eh bukan , meet my anak buah , Danish Ara :) muka macam ape tah awak ni baby cicik oiiii =p

nothing much in day 1 . sebab flight 6.30 ptg. sampai sana dah malam. pergi makan terus balik hotel dan tidur :)

DAY 2 .

kalau korang pergi Langkawi , jangan lupa singgah Idaman Suri , tempat shopping pinggan mangkuk terkenal kat Langkawi . terletak kat pekan Kuah :) pergi tau . coklat murah murah pun banyak kat sana . sebab tu zama borong je apa yg menjadi favourite , HAHAHA lepas tu pokai , aisehh -.-'


tengok la bakul tu , dari kecil , ke besar , HAHAHAH yg nampak belang2 tu barang mama , barang zama semua coklat je =p


oh, pose sikit ! handbag pun ada tau ! tapi handbag ni kat kedai RAM's apa tah , HAHAHA

kalau dah nama pergi Langkawi , pergi la naik cable car tu . asyik naik yg kat Genting Highland je kan , haaa ini mencabar juga . lagipun kat atas puncak sane tu dah ada jambatan baru which is kalau korang pakai sexy2 pergi sana memang ada harapan la nak terbuka semua sebab angin kuat and sejuk sejuk ! =p


tak banyak gambar kat cable car . sebab sebenarnya malas nak naik , HAHAHAH mama la takut . haish


rasa macam nak mati tak ? HAHAHA eh silap , rasa macam nak lepas geram tak ? HAAAA boleh pergi MORAC KART RENTAL :) ape bende tu ? itu tempat go-kart lah ! =p melepaskan gian nak race atas jalan raya tak dapat kan ? jadi kat sini pun layan je lah , HAHAHA terletak di area nak pergi ke Pantai Chenang dari airport Langkawi :)


ready ! sebelum berlepas , mesti pose dulu, HAHAHA


yeeee itu diaaaa zama mendahului ! =p


peace dari zama yg sedang memecut ! tapi akhirnya kalah di tangan adik , HAHAHAHA buat malu je -.-' tapi best , its fun ! :D


kalau petang , jom kita nikmati makanan kat Langkawi yg murah sangat ni :) destinasi pilihan ialah pekan Kuah kat jeti yg dekat dengan Helang tu . ada kedai makan banyak banyak situ. sebenarnya nak makan laksa penarak tapi kedai tutup . jadinya , makan kat kedai yg berdekatan . boleh tahan sedap kueh teow kerang dia ! zama siap bungkus bawa balik hotel tau ! HAHAHA


meet the girls :)

and bila malam hari , kami pergi jalan kat Pantai Chenang :) shopping apa yg patut. zama beli white dress and selipar . HAHAHA adik melampau lampau beli shorts , topi , sunglasses . topi tu harga rm89.90 dik ! kakak dah pokai ! :'(

DAY 3 .

pagi pagi lepas breakfirst , kita tengok ikan nak ? :)


location : Pantai Chenang :)


oh , baju zama pakai tu , jangan la korang pelik pula kenapa USS . sebab adik zama tanya , kakak , why USS ? why tak US je ? it stands for I love U senget selamanya , HAHAHA bukan bukan ! the truth is, it stands for I love Universal Studio Singapore :) cantik . zama like like !


kalau pernah tengok cerita kartun Pingu , mesti korang suka binatang ni . PENGUIN ! comel sangat ! tak puas zama tengok :)


terpegun ? HAHAHA bukan ! sebenarnya ikan tu besar sangat . ada kisah di sebalik ketakutan zama tu , HAHAHA masa zama kecil , zama pernah dah pergi sini . punyala semangat tengok ikan , sekali ada ikan apa tah besar gila stand betul2 depan cermin akuarium tu and pandang zama . nak tau apa jadi ? terus demam weyyyyy HAHAHA muka pucat lesi . dah dah , tak boleh cerita panjang2 , nanti korang gelak -.-'


Ara comel tengok ikan ? :)

last destination , back to Kuah . buat apa ? ini nak beritahu ni . mesti korang jeles kan kan ? =p

Activity : HeliCoaster
Company : CIG Global SDN BHD
Pilot : Captain Ahmad Husaini ( ayah angkat zama )
Cost : RM 225 kot

nak terbang ? jom ! HAHAHA u must try this guys !


up up and away ! nampak tak ? dataran helang dari atas :)


peace because i think its fun !


mama takut =p


adik , this is soooo coollllll !


cockpit . adik duduk kat cockpit with ayah bom :)


meet the pilot on left :) our beloved ayah bom . thanks to u for bring us here.


ada gaya pilot tak ? HAKHAK cita cita perlu dicapaikan juga satu hari nanti , Insyaallah :)


mari pulang ! muka dah bangga sangat nak balik peluk si BOBO :D HAHAHA

have a nice days peeps ! :)

Friday, November 26, 2010

kepulangan yang dinanti

ASSALAMMUALAIKUM !

dah berapa hari blog zama kering kontang kan ?

sorry sangat sangat dan sangat .

sebenarnye , zama pergi holiday ! HAHAHA holiday mana ? ALAHHHH dalam Malaysia je pun =p

nak tahu ke ? ok, esok zama update , Insyallah :)

penat sangat ni baru sampai kat KLIA flight pukul 10.45 malam tadi -.-'


pesanan penaja ; SAYA PENAT NI :D

oh, teka lah kat mana zama holiday ! sape betul , dapat air mineral lagi , HAHAHAH

oh ye , dan kerja kerja membalas kunjungan korang akan dijalankan esok , INSYALLAH , selamat malam :)

Monday, November 22, 2010

anugerah penyanyi terbaik ?


HAHAHAH marathon update ! baru je sekejap update contest , sekarang award pula . kena bertungkus lumus mengambil apa yg diberi oleh kawan kawan blogger . barula mereka tak berkecil hati, betul kan ? :)

thanks to Enna Pisang ! sebab bagi award ni for zama . best blogger ? HAKHAK tajuk atas tu macam nak gempak je kan ? sejak bile zama jadi penyanyi tak tau . penyanyi sambilan tu pun dulu2 je , sekarang dah kurang :)


oh oh , apa ni ? HAHAHA ini takde kene mengene dengan award ye . saja upload . actually ni masa zama habis form 5 . percaya tidak ? tu zaman gedik gedik , HAKHAK yg baju putih tu feeqa and merah tu aresha . yg hijau tu, faham faham sendiri lah , HAHAHA


maaf ye if video ni macam kurang sopan, HAHAHA ni masa habis sekolah . excited semacam . perangai pun tak betul lagi, HAHAHA macam gedik gila ohhhh ! HAHAHAHA video ni feeqa yg rakam , thanks feeqa :) sebab sempena zama nak pindah ke Sepang masa tu dari Kuantan dan esoknye result SPM keluar . arghhh ! i miss you guys ! :'(

tersengih sorang2 kalau aku tengok video ni tau tak ! :D

Contest : Kids & Baby Photo

HAI everyone ! dah berapa hari zama tinggal dunia blog ni ? entah , zama pun tak kira , HAHAHA zama tahu2 je dah ada orang tag zama sane sini , terima kasih ya kawan kawan ! jasamu dikenang . kalau nak balasan , ingatkan zama , zama belanja air mineral sebotol, HAKHAK tak habis habis dengan air mineral kan ? kenapa ? sebab air mineral bagus untuk kesihatan dan kecantikan dalaman , ececehhhh kau cantik sangat ke zama ? HAHAHA =p

dah dah , cukup melalut . entri ni untuk contest sebenarnye :) cik bulat telah menge-tag zama . oh terimas kasis banyak banyak ! eh silap , bajet mat saleh sat tadi , HAKHAK terima kasih banyak banyak lah :)

kalau nak tahu , mari click gambar bawah ni ye :)

ni zama bagi gambar anak buah zama . Danish Ara Arizi binti Mohamad Izanol Kamil :) panjang bonar nama die kan ? nanti confirm kena buat dua ic bile dah besar , HEHE


zama takde lah gambar masa kecil yg ada dalam laptop . semuanya dalam album . nak ambil macam mana ? HAHAHA dah la tak comel . gemok gedempol , adehhhh malu eden haa -.-'

haaa ini syarat untuk menyertai :

: kena letak gambar korang zaman kanak kanak riang or baby , gambar adik , gambar anak (jika ada suami yg sah , NGEE) , gambar anak buah :)

lepas tu , tarikh tamat contest ni adalah pada 30 November 2010 bersamaan birthday angah zama , HAKHAK takde kene mengene kan ? =p tapi betul lah , tarikh tutup 30 November .

kalau menang , dapat hadiah best tau ! ni dia earring from Lazo Diamond (white gold) :) boleh la tambah collection kat telinga zama lagi, HIHIK sebab zama suka beli kat sini :)

so, disebabkan cik bulat kata kena tag maksimum 8 kawan , HAAA nah amik zama bagi 2 je , malas nak tag , sape nak join , silekan :

selamat berjaya ! :D

Thursday, November 18, 2010

mari kite decorate rumah

mari jadi INTERIOR DESIGNER ! ASSALAMMUALAIKUM semua :) sihat tak semua ni ? harini zama mahu share benda lain pula . ni pasal minat zama ohh , suka nya tengok benda benda ni, rasa macam heaven , NGEE

siapa minat pasal design design ni ? zama tahu ramai orang suka design and mostly girls out there suke design fashion baju lah, kan kan ? macam ada satu blog zama suka ni , LL nama singkatannye :) blog dia best . ada banyak juga tentang fashion masa kini . cara cara pakai shawl, sketch baju and macam macam lah. LL , zama suka blog awak ! :)

tapi harini zama tak mahu cakap pasal design baju . zama nak cakap pasal design rumah . HEHE untuk jadi designer untuk perhiasan dalaman bukan senang tau . ape yg zama tahu , warna , ruang , material , semuanya menjadi aset penting dalam menghasilkan hiasan yg menarik . *ecehhh ayat skema la kak =p

what is needed to be an Interior Designer ?
first : u have to be creative, imaginative and artistic .
secondly : u also need to be disciplined, organized and skilled business people .

key to success :
  • Artistic and Technical Requirements
Interior designers must know how to plan a space and how to present that plan visually so that it can be communicated to the client. Interior designers must also know about the materials and products that will be used to create and furnish the space, and how texture, color, lighting and other factors combine and interact to make a space. In addition, interior designers must understand the structural requirements of their plans, the health and safety issues, building codes, and many other technical aspects.

  • Interpersonal Communications
Interior designers must be comfortable meeting and dealing with many kinds of people. They must communicate clearly and effectively, as well as be attentive listeners. Because they often must work with architects, contractors and other service providers, interior designers need to be both good team leaders and good team players. They must be willing to negotiate and mediate when necessary to solve problems.

  • Management Strategies
Interior designers must have excellent time and project management abilities since they frequently work on more than one project at a time under demanding deadlines. Interior designers must understand business planning, and they need to know how to sell their ideas to clients, create informative and persuasive proposals and presentations, and maintain good client relationships.

ok seronok speaking ? AHAHAHA itu zama copy paste je dari abang google =p tapi seriously , zama suke design rumah rumah ni . macam fun gila , HAHAHA kalau nak lagi fun , jahanam kan rumah orang ! yang tu memang fun , lepas tu rugi beribu-ribu, HAHAHA zama pernah bercita-cita nak jadi interior designer tapi family tak bagi . kate mereka , semua orang boleh jadi interior designer . peluang pekerjaan memang ada tapi lebih baik kalau buka company sendiri .HUHU tula yg zama masih runsing fikir . sekarang dah melonjak ke bidang jurutera, HAKHAK ganas la aku lepas ni , ecehh perlu ke ganas ? takde lah , saje je ,NGEE dah jangan layan merapu , scroll bawah cepat !


ni rumah zama , cehhh PERASAN , ini bukan rumah zama, percayalah , HAHA yg sama cuma tiang tiang tu je , sebab dia buat dekat dengan dining room , so lebih kurang la, HAHAHA i like ! =D


bedroom with glass toilet . NGEHHH kat Malaysia jangan gatal nak buat macam ni, HAHAHA tapi nice design kan ? zama pernah gak terfikir nak design own house macam ni nanti, HAHAHA


comel kan ? simple je tapi looks nice sebab they play with colours . nak jadi a good designer kena berani main dengan warna . macam korang berfesyen baju baju tu lah . kena berani mix and match :)


tangga pun kena pandai reka shape tau . ni dah ala ala english style sikit :)


ini ? ini gustavian style living room with Swedish antique furniture . cantik kan ? semua white . i like white :D


HAHAHA yg biru ni entah la apa style . pelik kan ? macam exclusive style with blue . tapi memang buntang juga la mate zama tengok, HAHAHA

akhir sekali ,

HAHAHA kenapa ada muka mereka ? saje je bagi abang abang and adik zama famous , oh ABAH kenapa masam muka tu ? sebab duit dah habis eh bagi kat kitorang di pagi raya ? HAHAHA sorry :D sebenarnya zama nak cakap , untuk membuat rumah kelihatan lebih besar dan lapang , better letak cermin besar gedabak kat dining room macam rumah zama ni . adik gedik snap kat cermin la tu , HAHAHA

untuk lihat decoration dalam rumah zama , boleh click HERE . simple je . zama and abah tak suka serabut serabut ni , jadinya kami design macam tu je lah living room and dining room kami :)

selamat menjadi INTERIOR DESGINER !

Wednesday, November 17, 2010

tak perlu sexy sangat


ASSALAMMUALAIKUM semua :) ok, zama update lagi blog ni . ohh kebetulan lately ni idea melimpah ruah , jadi zama pun mulakan la aktiviti menaip di blog , bukan menulis tau , sebab handwriting zama dah hodoh gila since dah lama bercuti , HAHAHA

saja je zama nak share dengan korang tentang trend sekarang and model masa kini . oh sorry sorry , tak pernah berniat nak aibkan siapa siapa atau apa apa pun ye . cuma dari pandangan mata zama je ade beberape fashion & style yg kurang menarik . minta maaf semua .

bukan nak cakap zama baik dan sopan dan tak sexy , oh tidak , zama pun manusia biasa tak lepas dari buat silap kan :) dan zama bukan nak jadi pendakwah atau ustazah . jadinya , entri harini , zama saja nak share dengan korang dengan fashion berjubah untuk ke Wedding Ceremony . tak salah berjubah kan ? maybe some people may take it as joke , macam kuno ke apa ke , tapi apa heran kan ? this is called FASHION too .


1. at first time zama pakai this jubah , i dont have confidence at all sebab zama rasa macam too matured and not trendy . plus, jubah ni actually is my mom's jubah tapi lepas tu rasa best pula :)


2. thats my sis :) sis angkat actually . we're both wearing jubah . kebetulan . HEHE tapi her jubah lagi nice than me.


3. this is just a silly one, HAHAHA


4. we care about our pose , as we are not a supermodel , so we are trying so hard to make this jubah look nice with our pose, NGEE


5. this is nothing but we love to hold the tree , HAHAHA baru nampak macam Angelina Jolie sexy sikit, HAHAHA ape kene mengene en ? silly me =p

the conclusion :
saya fikir untuk ke any ceremony atau nak jadi model pun , kite kena sentiasa sopan . nak jadi hot or sexy tak salah , tapi bukan mendedah . bila kat ceremony , orang ramai yg akan melihat cara pemakaian dan perwatakan . be nice with people eventhough zama pun not nice at all because zama susah nak senyum and tegur orang yg tak kenal , NGEE pakai la apa pun korang nak pakai , tapi jangan sampai nampak tali bra korang dan segala lurah dendam ! itu memang melampau .

akhir kata :
zama minta maaf jika ada yg terasa . tak bermaksud camtu . cuma , zama rasa if korang menutup aurat atau berbaju kurung ke , ape ke , pun dah nice and sopan. trust me . jika yg tak bertudung tu takpe , janji pakai baju tak nampak benda yg tak sepatutnya . orang akan hormat kita bila kita sopan dan sentiasa kemas :)

makanya , ini la fashion yg zama nak share dengan korang . FESYEN BERJUBAH ! :)

p/s : SELAMAT HARI RAYA everyone ! pagi tadi zama semayang raya pakai purdah :) mencuba tak salah kan ? sebab zama memang ada niat nak pakai betul2 tapi mungkin nanti . ada makcik tu hormat and bagi salam kat zama . terharu rasanye Tuhan saja yg tahu :)